Українська енергетична система успішно пройшла зимовий період, навіть ефективніше, ніж очікувалося. Про це заявив голова правління Національної енергетичної компанії "Укренерго" Володимир Кудрицький під час інтерв’ю агентству "Укрінформ". Він підкреслив, що навіть при обстрілах об’єктів енергетичної інфраструктури з боку росії, система зберегла стабільність завдяки покращеній системі протиповітряної оборони, що допомогло уникнути серйозних пошкоджень, подібних минулорічним.

Важливу роль у цьому відіграли підготовка та координація дій енергетиків та влади. "Успішне протистояння зимі в українській енергетичній системі значною мірою залежить від обсягів відновлених об’єктів, наявності запасних резервних одиниць обладнання та матеріалів, а також готовності енергетиків діяти у випадку надзвичайних ситуацій, дотримуючись чіткого плану та співпраці між собою. Центральна та місцева влада, а також інші інституції працюють як один взаємодопоміжний механізм, що призводить до позитивних результатів", - підкреслив Кудрицький.

Він також зазначив, що хоча приблизно половина всіх пошкоджень минулорічного періоду припала на інфраструктуру "Укренерго", компанія не витратила майже жодних коштів з бюджету або власних тарифів на відновлення. "Більшість фінансування робіт у 2023 році та наразі є грантовою допомогою від західних партнерів, частково підтримкою кредитів. Це дозволило нам залучити значні суми міжнародної допомоги, що стало критичним фактором для нашої стабільності. Загалом "Укренерго" привернула понад 1,3 мільярда доларів фінансових ресурсів від західних донорів. Частина цих коштів була спрямована на відновлення об’єктів інфраструктури, а частина - на розрахунки з боржниками на енергетичному ринку, щоб інші учасники ринку могли підготуватися до зими", - пояснив керівник "Укренерго".