23 лютого, згідно з європейськими нормами, Україна та Угорщина відновили взаємну торгівлю електроенергією. За інформацією прес-служби "Укренерго", 22 лютого були проведені перші спільні аукціони для розподілу доступу до міждержавних інтерконекторів між Україною та Угорщиною на європейській універсальній платформі розподілу JAO (Joint Allocation Office).

"Це свідчить про те, що починаючи з цього моменту, Україна активно здійснює комерційний обмін електроенергією відповідно до європейських стандартів з іншою країною Європейського Союзу", - йдеться в офіційному повідомленні.

Зазначено, що експорт електроенергії сьогодні здійснюється протягом доби в Словаччину, Угорщину, Польщу, Румунію та Молдову, розпочинаючи зранку. Загальний обсяг експорту складає 2 793 МВт·год, з максимальною потужністю до 295 МВт в окремі години.

У той час як імпорт електроенергії здійснюється в ранкові та вечірні години зі Словаччини, Угорщини, Польщі, Румунії, а також в нічні години з Молдови. Обсяг імпорту становить 1018 МВт·год, із максимальною потужністю в окремі години до 194 МВт.

"З 1 грудня технічна можливість імпорту електроенергії з Європи до України та Молдови становить 1700 МВт", - повідомили в "Укренерго".

Щодо тарифів на електроенергію, член парламентського Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Сергій Нагорняк 29 січня висловив думку, що вартість електроенергії для побутових споживачів в Україні може збільшитися вдвічі. З іншого боку, 30 січня повідомлялося, що влада не планує підвищувати вартість електроенергії до 6 гривень за кіловат у 2024 році. Тим не менше, експерт з енергетичних питань Юрій Корольчук вважає, що діапазон ціни може складати 3,5–4 гривень.